بهترین سیستم لوله کشی برای نصب در تأسیسات آب و فاضلاب
بهترین سیستم لولهکشی برای نصب در تأسیسات آب و فاضلاب
برای خروج آب فاضلاب از ساختمان لولهکشی فاضلاب سالم و کارآمد یک جز جدایی ناپذیر در ساختمان است و بدون شک باید با دقت کافی و توسط افراد ماهر و کار بلد انجام شود به همین دلیل ما در این سایت سعی داریم تا بهترین روش و سیستم لولهکشی فاضلاب را بررسی کنیم.
لولهکشی فاضلاب
نکتهای در آغاز باید به آن توجه کنیم این است که سیستم لولهکشی فاضلاب بر خلاف لولهکشی آب که ساده است اصلا ساده نیست و دارای بخشهای فراوانی هم میباشد.
یک سیستم فاضلاب مجهز دارای چه قسمتهای است؟
- لولههای آب فاضلاب: این لولهها برای خارج کردن آب فاضلاب از داخل ساختمان به بیرون ساختمان نصب میشود. طراحی و نصب لولههای آب فاضلاب با توجه به گرانش زمین به صورت بالا به پایین انجام میشود. توجه به این نکته باعث میشود تا حمل آب فاضلاب سریعتر انجام بگیرد.
- سیفون: یکی دیگر از بخشهای سیستم فاضلاب سیفون است. سیفون شکل گلوگاهی دارد و مقداری آب در خود نگه میدارد تا از خشکی لوله آب فاضلاب جلوگیری کند. استفاده از سیفون در زیر سینک، داخل حمام، و توالت برای نیل به این هدف ضروری است. و علاوه بر این استفاده از سیفون باعث میشود که حشرات و بوی نامطبوعی وارد ساختمان نشود.
- لولههای ونت یا هواکش: لوله های ونت معمولا به دو منظور استفاده میشود. نخستین هدف این است که تهویه در کنار لولههای فاضلاب قرار بگیرد و دومین هدف این میباشد که این لولهها با تولید جریانات فشار هوا در لولههای فاضلابی به حرکت مواد فاضلابی کمک کنند. این لولهها در امتداد ساختمان قرار میگیرند و بر خلاف لولههای فاضلاب به سمت بالا قرار میگیرند. جالب است بدانیم که علت اصلی بوی نامطبوع در بسیاری از ساختمانها نصب نادرست لولههای ونت است.
رایجترین شیوهی لولهکشی فاصلاب در ساختمان و تأسیسات
در کل ما برای طراحی سیستم لولهکشی ساختمان از دو شیوه استفاده میکنیم شایان ذکر است که تفاوت عمدهی این دو روش نحوهی قرار گرفتن لولهها میباشد.
- لولهکشی فاضلاب ساختمان به شیوه زیر سقفی: این شیوه این گونه است که لوله به جای خوابانده شدن در کف ساختمان در سقف تعبیه میشود.
- لولهکشی فاضلاب ساختمان در کف ساختمان یا به شیوهی سنتی: در این روش لولهها در کف ساختمان قرار میگیرد در این شیوه بعد از اتصال لولههای هواکش به لوله فاضلاب آنها در کف ساختمان در حال ساخت قرار میدهند.
در لولهکشی ساختمان نکاتی قابل ملاحظهای هم وجود دارد که باید به آن توجه شود و لولهکشیهای واحدهای مسکونی و تأسیساتی باید طبق آن انجام شود. مثلا لولههای افقی فاضلاب باید با شیب مناسب و یکنواخت نصب شود زیرا شیب بیش از حد باعث افزایش سرعت جریان فاضلاب شده در نتیجه فاضلاب تخلیه و مواد جامد در لوله فاضلاب باقی میماند و بعد از مدتی باعث مسدود شدن لوله میشود شیب کم نیز باعث کاهش جریان آب میشود و این هم در آخر موجب انسداد لولهها میشود. در واقع شیب مناسب صفر الی پنج درصد میباشد. لولهکشی فاضلاب ساختمان و تأسیسات بهتر است با اتصالات چهل و پنج درجه انجام شود و با بستهای مخصوص باید لوله مهار شود.و تا حد امکان باید سعی کنیم که لوله فاضلاب را از زیر ساختمان عبور ندهیم و در صورتی هم که لوله فاضلاب را از زیر ساختمان عبور دادیم باید آن را با حداقل پانزده سانتیمتر بتن ساده پوشش بدهیم. قبل از اتصال لولهی قائم فاضلاب به لولهی افقی باید دریچه بازدید فاضلاب نصب شود و باید در جایی قرار بگیرد که در دسترس باشد. بعد از نصب لولههای فاضلاب برای اطمینان از عدم نشتی باید لولهها را به صورت دورهای چک کنیم.